LEBİB YALKIN AGUSTOS 2018-YILLARA YAYGIN İNŞAAT VE ONARIM İŞLERİNİN VERGİSEL AÇIDAN DEĞERLENDİRİLMESİ VE MUHASEBELEŞTİRİLME KAYITLARI

YILLARA YAYGIN İNŞAAT VE ONARIM İŞLERİNİN VERGİSEL AÇIDAN DEĞERLENDİRİLMESİ VE MUHASEBELEŞTİRİLME KAYITLARI

            ÖZÜ

            Yıllara yaygın inşaat ve onarım işleri(YSİO);Türk vergi sisteminde yer alan gelirin yıllık olma özelliğine, yani dönemsellik ilkesine uymadıklarından dolayı, kazanç tespiti ve muhasebe uygulamaları bakımından özel bir vergileme rejimine tabi tutulmuştur. Gelir Vergisi kanununda birden fazla süren inşaat ve onarım işlerinden elde edilen ticari kazancın tespiti Kanunun 42, 43 ve 44 üncü maddeleri ile ayrı hükümlere bağlanmıştır. Vergi usul kanuna göre Yıllara yaygın inşaat ve onarım maliyetlerinde değerleme ölçüsü maliyet bedelidir. 2 Sıra Nolu Muhasebe Sistemi Uygulama Tebliği ile YSİO maliyetleri ve hak edişlerinin birer dönen değer ve kısa vadeli borç olarak muhasebeleştirilmesi ve iş bitinceye kadar bu hesaplarda kalması öngörülmüştür. YSİO işleri ile ilgili oluşan maliyetler 17 nolu hesap grubuna, hâsılatlar (hak edişler) ise 35 nolu hesap grubuna yansıtılmaktadır.

Anahtar Kelimeler; İnşaat, Onarım, Taahhüt, Hakediş, Vergi kesintisi, Muhasebe kayıt

            A- GİRİŞ

            Birden fazla takvim yılına sirayet eden inşaat ve onarma işlerinin mevzuatı , Muhasebe ve beyan uygulamaları hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Burada da öncelikli olarak 2 sıra nolu muhasebe genel uygulama tebliği kapsamında muhasebe hesaplarının  işleyişleri ve her iki taraf açısından da muhasebe kayıtları 213 sayılı VUK kanun değerleme hükümleri ne göre imal edilen gayrimenkullerin değerlenmesi hakkında bilgi verilecektir.

            B-YILLARA YAYGIN İNŞAAT İŞLERİNİN VERGİ KANUNLARI AÇISINDAN DEĞERLEMESİ

            1- 213 Sayılı Vergi Usul Kanunun hükümlerine göre Yıllara Yaygın İnşaat ve Onarım işlerinin değerlemesi;

            Yıllara yaygın inşaat ve onarım maliyetlerinde değerleme ölçüsü maliyet bedelidir (VUK. Md. 270, 271, 275). Vergi Usul Kanunun 275. Maddesine göre, imal edilen maliyet bedeline katılması ihtiyari olan genel üretim giderleri, Gelir Vergisi Kanunun 43. Maddesine göre, inşaat işlerinde maliyetlere dâhil edilmek zorunludur.

            Dönem sonunda, envanter çalışmaları sırasında aşağıdaki hususlar göz önünde bulundurulur.

            Gayrimenkullerde maliyet bedeline giren giderler, inşa ve imal giderleri ile imal edilen emtianın maliyet girdileri aşağıdaki unsurları ihtiva eder.

            İktisadi işletmelere dâhil bilumum gayrimenkuller maliyet bedelleri ile değerlendirilir.

Bu kanuna göre, aşağıdaki yazılı kıymetler gayrimenkuller gibi değerlenir.

Makine ve tesisattan gümrük vergileri, nakliye ve montaj giderleri,

Mevcut bir binanın satın alınarak yıkılmasından ve arsanın tesviyesinden mütevellit giderler.

            Noter, mahkeme, kıymet takdiri, komisyon ve tellâliye giderleri ile Emlak Alım ve Özel Tüketim Vergilerini maliyet bedelini ithal etmekte veya genel giderler arasında göstermekte mükellefler serbesttirler.

            -İnşa ve İmal Giderleri:

            Madde 271-İnşa edilen binalarda ve gemilerde, imal edilen makine ve tesisatta, bunların inşa ve imal giderleri, satın alma bedeli yerine geçer.

            -İmal Edilen Emtia:

            İmal edilen emtianın (Tam ve yarı mamul mallar) maliyet bedeli aşağıda yazılı unsurları ihtiva eder:

            Mamulün vücuda getirilmesinde sarf olunan iptidai ve ham maddelerin bedeli;

            Mamule isabet eden işçilik;

            Genel imal giderlerinden mamule düşen hisse;

            Genel idare giderlerinden mamule düşen hisse; (Bu hissenin mamulün maliyetine katılması ihtiyaridir);

            Ambalajlı olarak piyasaya arz edilmesi zaruri olan mamullerde ambalaj malzemesinin bedeli.

            Mükellefler, imal ettikleri emtianın maliyet bedellerini yukarıdaki unsurları ihtiva etmek şartıyla diledikleri usulde tayin edebilirler.

            2-Gelir Vergisi Açısından Birden Fazla Takvim Yılına Sirayet Eden İnşaat ve Onarma İşleri:

            Birden fazla takvim yılına sirayet eden inşaat (dekapaj işleri de inşaat işi sayılır) ve onarma işlerinde kar ve zarar işin bittiği yıl kati olarak tespit edilir ve tamamı o yılın geliri sayılarak mezkûr yıl beyannamesinde gösterilir.

            Mükellefler bu madde kapsamına giren hallerde her inşaat ve onarım işinin hasılat ve giderlerini ayrı bir defterde veya tutmakta oldukların defterlerin ayrı sayfalarında göstermeye ve düzenleyecekleri beyannameleri işlerin ikmal edildiği takvim yılına takip eden yılın Mart ayının on beşinci günü akşamına kadar vermeye mecburdurlar.

Gelir Vergisi Kanunun 44. Maddesine göre;

            İnşaat ve Onarma İşlerinde İşin Bitimi:

            İnşaat ve onarma işlerinde geçici ve kesin kabul usulüne tabi olan hallerde geçici kabulün yapıldığını gösteren tutanağın idarece onaylandığı tarih; diğer hallerde işin fiilen tamamlandığı veya fiilen bırakıldığı tarih bitim tarihi olarak kabul edilir.

            Bitim tarihinden sonra bu işlerle ilgili olarak yapılan giderler ve her ne nam ile olursa olsun elde edilen hâsılat, bu giderlerin yapıldığı veya hâsılatın elde edildiği yılın kar veya zararının tespitinde dikkate alınır.

            Gelir Vergisi Kanunun 43. Maddesine göre, müşterek genel giderlerle amortismanların aşağıdaki madde hükmüne göre dağıtımların yapılması.

            Müşterek Genel Giderler ve Amortismanların Dağıtılması:

            Birden fazla takvim yılına sirayet eden inşaat ve onarma işlerinde veya bu işlerin diğer işlerle yapılması halinde müşterek genel giderler ve amortismanlar aşağıdaki esaslara göre dağıtılır.

            Yıl içinde birden fazla inşaat ve onarma işinin birlikte yapılması halinde, her yıla ait müşterek genel giderler bu işlere ait harcamaların (enflasyon düzeltilmesi yapılan dönemlerde düzeltilmiş tutarların) birbirine olan nispeti dâhilinde;

            Yıl içinde tek veya birden fazla yapılan inşaat ve onarma işinin bu madde şümulüne girmeyen işlerle birilikte yapılması halinde, her yıla ait müşterek genel giderler, bu işlere ait harcamalar ile diğer işlere ait satış ve hasılat tutarlarının ( enflasyon düzeltilmesi yapılan dönemler bunların düzeltilmiş tutarlarının) birbirine olan nispeti dâhilinde;       

            Birden fazla inşaat ve onarma işlerinde veya bu işlerle sair işlerde müştereken kullanılan tesisat, makine ve ulaştırma vasıtalarının amortismanları, bunların her işte kullandıkları gün sayısına göre.

            Müştereken kullanılan şantiyeler varsa, bunların giderlerinden, ilgili inşatlara pay verilir.

            Dönem sonunda, malzeme sayımları yapılarak kontrol ve mutabakatları yapılır. Noksanlıklar ve fazlalıklar varsa, 197 ve 397 nolu hesaplara alınır.

            Biten işlerle ilgili, kullanılmış fakat maliyetler kaydedilmemiş malzemeler maliyet bedelleri ile ilgili biten işlerin maliyetlerine, maliyetler kaydedilmemiş hurda durumda olan malzemeler ise, emsal bedelleri ile değerlendirilerek ilgili biten işlerin maliyetlerinden çıkartılır.

            C-YILLARA YAYGIN İNŞAAT VE ONARIM İŞLERİNDE KULLANILANMUHASEBE HESAPLARI

            17- YILLARA YAYGIN İNŞAAT VE ONARIM MALİYETLERİ

            Bu grup, yıllarca yaygın inşaat ve onarım işleri yapan işletmelerin, bu işleri dolayısıyla yaptıkları harcamaların izlendiği hesapları kapsar.

Bu grup; inşaat taahhüt işleri yapan işletmelerin üstlendikleri işler dolayısıyla yaptıkları harcamalı takip ettikleri hesaplar olup, bu grupta yer alan hesaplar aşağıdaki gibidir.

            170-177- YILLARA YAYGIN İNŞAAT VE ONARIM MALİYETLERİ

            178- YILLARA YAYGIN İNŞAAT ENFLASYON DÜZELTME HESABI

            179- TAŞERONLARA VERİLEN AVANSLAR

            170-177 YILLRA YAYGIN İNŞAAT VE ONARIM MALİYETLERİ

            İşletmenin üstlendiği yıllara yaygın inşaat ve onarım işlerinin maliyetlerinin oluşturulduğu hesaplardır. Bu hesaplar projeler bazında izlenir.

            Bölünmesi:

            İşletmelerin kendi ihtiyaçların göre, yapılan her inşaat ve onarımın işinin türüne ve bunların altında maliyet girdileri belirtilerek bölümlenebilir.

            170-177 YILLARA YAYGIN İNŞAAT VE ONARIM MALİYETLERİ

            170- YILLARA YAYGIN İNŞAAT VE ONARIM MALİYETLERİ

1701- (A) İnşaat ve Onarım Maliyeti

17011- İlk Madde ve Malzeme Giderleri

17012- İşçilik Giderleri

17013- Genel Giderler

1702- (B) İnşaat ve Onarım Maliyeti

17021- İlk Madde ve Malzeme Giderleri

17022- İşçilik Giderleri

17023- Genel Giderler

1703- (C) İnşaat ve Onarım Maliyeti

17031- İlk Madde ve Malzeme Giderleri

17032- İşçilik Giderleri

17033- Genel Giderler

            İşleyişi

            İşletmenin üstlendiği inşaat ve onarım işleri ile ilgili giderleri, 741- HİZMET ÜRETİM MALİYETİ YANSITMA HESABI          ve faaliyet giderleri ile finansman giderlerinden bu inşaat ve onarıma düşen ortak gider payları ise ‘’751, 761, 771 ve 781’’ kod numaralı yansıtma hesaplarının alacağı karşılığında bu hesaplara borç kaydedilir. Bu hesaplarda oluşan maliyet, geçici kabul yapıldığında ‘’622- SATILAN HİZMET MALİYETİ’’ hesabına devredilir. İnşaat ve onarım işinin proje bazındaki sayısı, her inşaatın 170-178 hesap aralığında açılacak hesaplar üzerinde defter-i kebir düzeyinde izlenmesine imkân vermeyecek kadar fazla ise, her proje yardımcı defter düzeyinde izlenebilir. Bu durumda, her bir proje için tutulacak yardımcı defterler, defteri kebir hükmündedir.

            Örnek:

            Yıllara yaygın inşaat ve onarım işleri yapan işletmeler

            Yıllara yaygın inşaat ve onarım işleri yapan işletmeler bu işlerle ilgili yaptıkları harcamaları 740- HİZMET MALİYETİ Defterikebir hesabında takip ederler. İnşaat ve onarım ilerinin yapıldığı dönemlerin sonlarında 740- HİZMET MALİYETİ, 750- ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME GİDERLERİ, 760- PAZARLAMA SATIŞ DAĞITIM GİDERLERİ, 770- GENEL YÖETİM GİDERLERİ ile 780- FİNANSMAN GİDERLERİ Fonksiyonel gider nevi hesaplarında gider çeşitleri ve gider yerleri itibariyle inşaat ve onarım işleri için toplanan giderler, gider çeşitleri itibariyle müfredatlı olarak; Gider yerleri- Gider dağıtım tablosuna yerleştirilir.

            Bu giderlerden, Direkt olan giderler ait olduğu inşaat ve onarım gider yerine, (750, 760, 770, 780) hesaplarında gelen müşterek masraflar oluşturulacak dağıtım anahtarları aracılığı ile ait olduğu inşaat ve onarım gider yerine aktarılarak, yapılan inşaat ve onarım maliyeti belirlenmiş olur.

            Yıllara yaygın inşaat ve onarım maliyetleri ile ilgili muhasebe fişleri:

-----------------------------------------    ---------------------------------------------------

740- HİZMET ÜRETİM MALİYETİ

İlk madde ve malzeme giderleri

(4049)- Hizmet gider yeri (A) inşaat ve onarım gider yeri

İşçi ücret ve giderleri

(40-49) (a) inşaat ve onarım gider yeri

Memur ücret ve giderleri

(40-49) (A) inşaat ve onarım gider yeri

Dışarıdan sağlanan fayda ve hizmetler

(40-49) (A) inşaat ve onarım gider yeri

Çeşitli giderler

(40-49) (A) inşaat ve onarım gider yeri

Vergi Resim ve Harçlar

(40-49) (A) inşaat ve onarım gider yeri

Amortisman ve Tükenme Payları

(40-49) (A) inşaat ve onarım gideri

191- İNDİRİLECEK KDV

1911- İndirilecek KDV

100- KASA   

103- VEİLEN ÇEKLER VE ÖDEME EMİRLERİ

150- İLK MADDE VE MALZEME

360- ÖDENECEK VERGİ VE FONLAR

257- BİRİKMİŞ AMORTİSMAN

381- GİDER TAHKKUKLARI

320- SATICILAR

373- MALİYET GİDERLER KARŞILIĞI

------------------------------------------             -------------------------------------------------------------

            Dönem içerisinde inşaat ve onarım işleri ile ilgili giderler yapıldıkça veya tahakkuk ettikçe yukarıdaki muhtemel kayıtlar yapılacaktır.

            İnşaat ve Onarım İşlerinde Maliyet Fişi

----------------------------------------------------                             --------------------------------

170- YILLARA YAYGIN İNŞAAT VE ONARIM MALİYETLERİ

1701- (A) İnşaat ve onarım maliyeti

17011- Malzeme giderleri

17012- İşçilik giderleri

17013- Genel giderler

741-HİZMET ÜRETİM MALİYETİ YANSITMA HESABI

İlk madde ve malzeme giderleri

(40-49) (A) inşaat ve onarım gider yer 

İşçi ücret ve giderleri

(40-49) (A) inşaat ve onarım gider yeri

Memur ücret ve giderleri

(40-49) İnşaat ve onarım gider yeri

Dışarıdan sağlanan fayda ve hizmetler

(40-49) (A) inşaat ve onarım gider yeri

4-Çeşitli giderler

(40-49) (A) inşaat ve onarım gider yeri

Vergi Resim ve Harçlar

(40-49) (A) inşaat ve onarım gider yeri

Amortisman ve Tükenme Payları

(40-49) (A) inşaat ve onarım gider yeri

751- ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME GİDERLERİ YANSITMA HESABI

(0,1,2,3,4,5,6)- Gider Çeşitleri

(70-79)- Araştırma ve Geliştirme Gider Yeri

761- PAZARLAMA SATIŞ VE DAĞITIM GİDERLERİ YANSITMA HESABI

(0,1,2,3,4,5,6)- Gider Çeşitleri

(80-89)- Pazarlama satış ve dağıtım gider yerleri

771- GENEL YÖNETİM GİDERLERİ YANSITMA HESABI

(0,1,2,3,4,5,6)- Gider Çeşitleri

781- FİNANSMAN GİDERLERİ YANSITMA HESABI

(7)- Gider Çeşitleri

(96-99)- Finansman gider yerleri

----------------------------------------------------              ------------------------------------------------

            Dönem sonu itibariyle; inşaat ve onarım işleri ile ilgili çıkarılan maliyetlerin, yansıtma hesapları arcılığı ile ilgili hesaplara intikali.

            Bu işlemlerde; 741, 751, 761, 771, 781 hesaplarının alt hesapları olan (0-9) gider çeşitleri ile (10-99) Gider yerleri hesaplarının müfre4datlı olarak açılacağı tabiidir. Burada bütünlük sağlamak amacıyla kısa düzenlenmiştir.

            Bitmeyen inşaat ve onarım maliyetleri, müteakip yılda aktifteki tutarları üzerine, izlenen yıl içinde fonksiyonel gider nevi hesaplarında toplanan maliyet giderleri aynı şekilde, 170 no.lu hesabın aktifteki tutarlarına, yansıtma hesaplarının alacağı mukabili ilave edilir. Kısaca yukarıdaki işlemler aynı şekilde yapılır.

            Maliyet fişinden sonra düzenlenecek olan, fonksiyonel masraf nevi yansıtma hesaplarının kapanış fişi:

--------------------------------------- ------             --------------------------------------------------------

741- HİZMET ÜRETİM MALİYET YANSITMA HESABI

751- ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME YANSITMA HESABI

761- PAZARLAMA SATIŞ VE DAĞITIM GİDERLERİ YANSITMA HESABI

771- GENEL YÖNETİM GİDERLERİ YANSITMA HESABI

781- FİNANSMAN GİDERLERİ YANSITMA HESABI

740- HİZMET ÜRETİM MALİYETİ

750- ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME GİDERLERİ

760- PAZARLAMA SATIŞ VE DAĞITIM GİDERLERİ

770- GENEL YÖETİM GİDERLERİ

780- FİNANSMAN GİDERLERİ

-------------------------------------------------                      ---------------------------------------------

            Fonksiyonel gider hesapları ile fonksiyonel gider yansıtma hesaplarını kapatılması.

           

İnşaat ve onarım işini yapan işletme (müteahhit) tarafından, hak ediş bedelleri ile ilgili fatura düzenlendiğinde düzenlenecek muhasebe fişleri:

            Katma Değer Vergisi 34 seri no.lu genel tebliğine göre,

             Hakediş Belgeleri:

            Katma Değer Vergisi Kanunun 29 ve 34. Maddelerinde verginin indirim konusu yapılabilmesi için fatura ve benzeri vesikalarda ayrıca gösterilmesi gerektiği, 53 maddesinde ise ‘’ fatura ve benzeri vesika’’ deyiminin Vergi Usul Kanununda düzenlenen belgeleri ifade ettiği hükme bağlanmıştır.

            Hakediş belgesi, Vergi Usul Kanunda düzenlenen bir belge olmadığından, Hakediş belgesi düzenlenen işlerde katma değer vergisinin indirim konusu yapılabilmesi için bu Tebliğin yayımı tarihi itibaren ayrıca fatura düzenlenmesi ve bu faturada verginin gösterilmesi gerekmektedir.’’

            Tebliğin bu hükmüne göre, Hakediş bedelleri ile beraber aynı tarihte faturanın düzenlenmesi gerekmektedir.

------------------------------------------------                  -----------------------------------

350- YILLARA YAYGIN İNŞAAT VE ONARIM HAK EDİŞ BEDELLERİ

3501- (A) inşaat ve onarım hak ediş bedeli

35011- (X) A.Ş.

600- YURTİÇİ SATIŞLAR

391- HESAPLANAN KDV

-------------------------------------------------                   -----------------------------------

            inşaat ve onarım işinin fatura bedelinin ilgili hesapları kaydı.

           

            İnşaat ve onarım işinin bitiminde düzenlenen maliyet satış fişi:

------------------------------------------                         -------------------------------------------

622- SATILAN HİZMET MALİYETİ

inşaat ve onarım maliyeti

170- YILLARA YAYGIN İNŞAAT VE ONARIM MALİYETLERİ

1701- (A) İnşaat onarım ve maliyeti

17011- Malzeme giderleri

17012- İşçilik giderleri

17013- Genel giderler

---------------------------------------------------                       ----------------------------------------

            İnşaat ve onarım işinin satış fişinin ilgili hesaplara kaydı.

            Yıllara yaygın inşaat ve onarım işini yaptıran ve bu işi üstlenen (müteahhit) işletmelerin avans ödemelerinde yapacakları kayıtlar:

            193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunun; 42, 43, 44. Maddeleri ile 94-A-4’ e göre müteahhit firmalara yapılan avans ödemelerinde %3 gelir vergisi tevkif edilen verginin ‰6 damga vergisi olarak tevkif edilerek, tevkifatı yapan işletmenin Vergi Dairesine müteakip ayın 23’ üne kadar ödenir.

            fa) İnşaat ve onarım işin yaptıran işletmenin yapacağı kayıt:

---------------------------------------- -----------                             -------------------------------------259- VERİLEN SİPARİŞ AVANSLARI

2592- Satıcılara Verilen Avanslar

25921- (X) firması

100- KASA

103- VERİLEN ÇEKLER VE ÖDEME EMİRLERİ

360- ÖDENECEK VERGİ VE FONLAR

3603- Üçüncü kişilerle ilgili vergi ve kesintiler

36031- Gelir Vergisi

36032- Damga Vergisi

36034- Fon Payları

----------------------------------------------------- --                     -----------------------------------------           İnşaat onarım işi ile ilgili olarak (X) firmasına yapılan avans ödemesinin ilgili hesaplara kaydı.

            fb) İnşaat ve onarım işini yapan işletmenin (Müteahhit firmanın)  yapacağı kayıt:

-----------------------------------------------------                                 -----------------------------------

100-KASA

102-BANKALAR

101- ALINAN ÇEKLER

120- ALICILAR

295- PEŞİN ÖDENEN VERGİLER VE FONLAR

2951- Gelir Vergisi

2953- Fonlar

740- HİZMET ÜRETİM MALİYETİ

5104- Damga Vergisi

(40-49)- (A) İnşaat ve onarım gider yeri

350- YILLARA YAYGIN İNŞAAT VE ONARIM HAKEDİŞ BEDELLERİ

3501- (A) İnşaat ve onarım Hakediş bedeli

35011-(Y) A.Ş.

-------------------------------------------------                                          -------------------------------

            İzlenen yıldan sonraki yıllarda indirim konusu yapılacak vergi ve fonların ve inşaat işini üstlenen işletmenin aldığı Hakediş ücreti ile ilgili işlemlerin kaydı.

fc) Hakediş belgesi ile beraber fatura düzenlediğinde:

----------------------------------------                              -------------------------------------------------120- ALICILAR

350- YILLARA YAYGIN İNŞAAT VE ONARIM HAKEDİŞ BEDELLERİ

3501-(A) İnşaat ve Onarım Hakediş Bedeli

600- YURTİÇİ SATIŞLAR

391- HESAPLANAN KDV

------------------------------------------ ---------                 ------------------------------------------------

Hakediş ile ilgili faturanın düzenlenmesinin kaydı.

            İşi yaptıran firma, ödemelerden tevkif ettiği vergi ve fonları, Damga Vergisini müteakip ayda, muhtasar ve damga vergisi beyannameleri ile ilgili vergi dairesine ödeyecek, işi üstlenen müteahhit ise, 295- PEŞİN ÖDENEN VERGİ VE FONLAR; Hesabına biriken vergi ve fonların, Dönem karından indirilme süresi bir yıldan aşağıya indirilmişse bu hesabın alacağı mukabili, 193- PEŞİN ÖDENEN VERGİ VE FONLAR, hesabına borç verilir. Bu hesaptan da Dönem karından mahsup edilmek üzere; 371- DÖNEM KARININPEŞİN ÖDENEN VERGİ VE DİĞER YÜKÜMLÜLÜKLER hesabın borcuna 193 no.lu hesabın alacağına kaydedilir. 371 no.lu hesabın borcunda bulunan mahsup edilecek vergiler ve fonlar, bu hesabın alacağı mukabili 37- DÖNEM KÂRI VE DİĞER YASAL YÜKÜMLÜLÜK KARŞILIKLARI hesabına borç verilerek mahsup işlemi yapılır.

Dönem sonunda müteahhit firma tarafından yapılacak kayıtlar:

--------------------------------------------                      ---------------------------------------------

193- PEŞİN ÖDENEN VERGİLER VE FONLAR

1932- Gelir Vergisi

1933- Fonlar

295- PEŞİN ÖDENEN VERGİLER VE FONLAR

2952- Gelir Vergisi

2953- Fonlar

------------------------------------------------             ---------------------------------------------

            İzlenen yılda indirim yapılacak vergi ve fonlar ilgili hesaplara kaydı.

371- DÖNEM KÂRININ PEŞİNÖDENEN VERGİ VE DİĞER YÜKÜMLÜLÜKLERİ

3712- Gelir Vergisi

3713- Fonlar

193- PEŞİN ÖDENEN VERGİLER FONLAR

1932- Gelir Vergisi

1933- Fonlar

-------------------------------------------                   ----------------------------------------------

Dönem kârından indirim konusu yapılacak vergi ve fonların ilgili hesaplara intikali

370- DÖNEM KÂRI VERGİ VE DİĞER YASASL YÜKÜMKÜLÜK KARŞILIKLARI

3701- Kurumlar Vergisi

3702- Gelir Vergisi

3703- Fonlar

                                   371- DÖNEM KÂRININ PEŞİNÖDENEN VERGİ VE DİĞER YÜKÜMLÜLÜKLERİ

3712- Gelir Vergisi

3713- Fonlar

-------------------------------------------                   ----------------------------------------------

            İndirim konusu yapılan peşin ödenen vergi ve fonların ilgili hesaplara kaydı.

Yıllara yaygın inşaat ve onarım işi yapan işletmelerin taahhüt konusu inşaat ve onarım işinin bir kısmının ya da tamamının taşeronlara yaptırılması durumunda,

ha) Müteahhit firmanın yapacağı kayıt:

------------------------------------------      -----------------------------------------------------

179- TAŞERONLARA VERİLEN AVANSLAR

1791- (a)- İnşaat ve onarımı

17911-(X) Taşeron Şirketi

100-KASA

103- VERİLEN ÇEKLER VE ÖDEME EMİRLERİ

360- ÖDENECEK VERGİ VE FONLAR

3603- Üçüncü kişilerle ilgili ödenecek vergi ve kesintiler

36031- Gelir Vergisi

36032- Damga Vergisi

36034- Fon Payları

-----------------------------------------                --------------------------------------------------

            (X) Taşeron Şirketine, (A) inşaat ve onarım işiyle ilgili olarak yapılan avans ödemesinin ilgili hesaplara kaydı.

hb) Taşeron firmanın yaptığı işle ilgili düzenlendiği faturanın kaydı ( müteahhit firmanın yapacağı kayıt):

-------------------------------------------                     -----------------------------------------------

740- HİZMET ÜRETİM MALİYETİ

(0,1,2,3,4,5,6)

(40-49)- (A) İnşaat ve Onarım Gider Yeri

191- İNDİRİLECEK KDV

1911- İndirilecek KDV

179- TAŞERONLARA VERİLEN AVANSLAR

1791- (A) İnşaat ve Onarımı

17911- X Taşeron Şirketi

320- SATICILAR

3201- Yurtiçi Satıcılar

32011- X Taşeron Şirketi

-----------------------------------------                  ----------------------------------------------------------

            Taşeron (X) Firmasının (A) inşaat ve onarım işi ile ilgili faturasının müteahhit firma tarafından kayıtlara alınması.

           

            İnşaat ve onarım işlerinde, işi yaptıran işletmenin işin devamında ve bitimine yapacağı işlemler. İnşaat ve onarım işini yaptıran işletme, işin yapım süresinde, müteahhit firmadan Hakediş bedellerine karşılık muhtelif zamanlarda fatura alacak en sonunda da işin ile ilgili kalan kısım için hakediş bedellerinin faturasını alacaktır. Böylece o müteahhit firma bazında işin bitmiş fakat inşaat ve onarım işinin tamamı bitmemiş olabilmektedir. Bu durumlarda işi yaptıran işletme başka müteahhit firmalarla değişik ihtisas konuları ile ilgili işler yaptırarak işin bitirilmesini sağlamaktadır. Bu durumlarda KDV açısından aşağıda açıklanan durum ortaya çıkmaktadır. İşi yaptıran firma, müteahhit firmaların hakediş faturalarını aldığında, 258- YAPILMAKA OLAN YATIRIMLAR hesabının alt hesabı olan 258.2- Yaptırılmakta lan Binalar hesabında toplanmakta ve işin bitimine kadar bu hesapta biriktirilen tutarlar, işin bitimi ile birlikte ait olduğu sabit kıymet hesabına devredilmektedir. 

            İşi yaptıran işletmenin yapacağı kayıtlar (müteahhit firmalardan hakediş bedellerine karşılık faturalar alındığında):

-----------------------------------------------                        ---------------------------------------------

258- YAPILMAKTA OLAN YATIRIMLAR

2582-Yaptırılmakta Olan Binalar

191- İNDİRİLECEK KDV

1912- Amortismana Tabi İktisadi Kıymetler Ait KDV

100 KASA

102- BANKALAR

320- SATICILAR

3201- Yurtiçi Satıcılar

159- VERİLEN SİPARİŞ AVANSLARI

1592- Verilen Yurtiçi Sipariş Avansları

15921- Satıcılara Verilen Avanslar

(X) Müteahhit firmasının hakediş faturasının ilgili hesaplara kaydı.

---------------------------------------------------                  ---------------------------------------------

            Bilindiği üzere; 01.01.1999 tarihinden itibaren işletmelerin sabit kıymet alımlarında yüklendikleri katma değer vergileri bir defada indirim konusu yapılacaktır.

İnşaat ve onarımı işi bittiğinde:

-------------------------------------------------          --------------------------------------------------

252- BİNALAR

2521- İşletme Binaları

258- YAPILMAKTA OLAN YATIRIMLAR

2582- Yaptırılmakta Olan Binalar

---------------------------------------------------     ----------------------------------------------------

İnşaat ve onarım işinin bitiminde işi yaptıran işletme tarafından yapılacak kayıt.

            C- SONUÇ

            Yıllara sair inşaat ve onarım işlerine ait vergilendirme şartları Gelir Vergisi kanun 42, 43 ve 44 maddelerinde düzenlenmiş olup bir işin yıllara sair iş sayılabilmesi için gerekli şartlar ve vergilendirmenin nasıl olacağı açıklanmıştır. YSİO işlerinin vergilendirilmesi ve muhasebe kayıtlarının oluşturulması diğer ticari işlemlere karşı farklılıklar arz etmektedir. Bugünkü konumuzda da Vergi Usul Kanunu ve Gelir vergisi Kanunu açısından yıllara sair inşaat ve onarım işlerinin değerlemesi ve 2 Sıra Nolu Muhasebe Sistemi Uygulama Tebliği ile YSİO maliyetleri ve hak edişlerinin birer dönen değer ve kısa vadeli borç olarak muhasebeleştirilmesi ve iş bitinceye kadar bu hesaplarda kalmasını, YSİO işleri ile ilgili oluşan maliyetler 17 nolu hesap grubuna, hâsılatlar (hak edişler) ise 35 nolu hesap grubuna yansıtılması gerektiğini anlatmaya çalıştık.

KAYNAKÇA

-193- Sayılı gelir vergisi Kanunu,

-213 Sayılı Vergi Usul Kanunu ,

-3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu,

-Vergi ve Muhasebe Uygulamaları, Vergi Baş Müfettişi  Mehmet Emin Akyol, Vergi Grup Başkanı Muzaffer Küçük Yaklaşım Yayıncılık 2016

-Tekdüzen Muhasebe sistemi, YMM Ahmet Demir, Çağdaş Yayıncılık, 2006

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir İbrahim APALI

E-posta Girişi
E-Mükellef Girişi