TEK ORTAKLI LİMİTED VE ANONİM ŞİRKETLERDE İBRA KARARI UYGULAMASININ UYGULAMASI OLABİLİR Mİ GENEL KURUL KARARINA ETKİSİ NEDİR?

TEK ORTAKLI LİMİTED VE ANONİM ŞİRKETLERDE İBRA KARARI UYGULAMASININ UYGULAMASI OLABİLİR Mİ GENEL KURUL KARARINA ETKİSİ  NEDİR?

Yeni kanunda, Anonim şirketlerin ve limited şirketlerin tek pay sahipli olabileceği kabul edildiği gibi yönetim kurulunun tek kişiden ve pay sahipli olan veya olması gerekmeyen bir kişinden olabileceği de belirtirmiştir. Bu durumda tek pay sahipli anonim şirketlerin ve limited şirketlerin karar organı olan genel kurul ve aynı zamanda yönetim ve temsil organı olan yönetim kurulunu oluşturur.

Sorun tek pay sahibinin hem genel kurul hem de yönetim kurulunu oluşturduğu halde, olağan genel kurulda ibra kararının alınmasının hukuken mümkün olmamasıdır. Çünkü 436/2 madde hükmü uyarınca yönetim kurulu üyelerinin yönetim kurulu ibra edilmelerine ilişkin kararlarda kendilerine ait paydan doğan oy hakkını kullanamazlar. Tabiri caiz ise tek pay sahibinin kendisi ile ilgili davada hem savcı hem de yargıç rolünü üstlenmesi mümkün değildir. Ancak bu durumda yönetim kurulunun ibra edilmediği anlamı çıkartılmaması gerekir. Tek kişilik limited ve anonim şirketlerde Gündem maddesine yönetim kurulu ibrasının konması mantıklı değildir. Bunun bir tek istisnası olabilir. O da;

Tek ortaklı Anonim şirket payları üzerinde intifa hakkı kurulmuş olması veya rehin alacaklısına oy hakkının tanınmış olması halinde genel kurula tek pay sahibinin dışında intifa hakkı sahibi ve rehin alacaklısının da oy hakkı olduğu için Yönetim Kurulunun ibrasının yapılması gerekir. Ancak pay veya pay senetleri üzerinde intifa hakkının kurulması halinde oy hakkının intifa hakkı sahibi tarafından kullanılacağı hükmü emredici olmadığından aksi kararlaştırılabilir. Aynı şekilde rehin alacaklısı içinde kanunen oy hakkı pay sahibine ait olduğundan oy hakkı tanınmamışsa yönetim kurulunun ibrasına gerek yoktur.

E-posta Girişi
E-Mükellef Girişi